Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

the sopranos (1999-2007)



Ο David Chase είναι ο δημιουργός σε αυτή την καταπληκτική τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε στο HBO (σταθερή αξία) μεταξύ 1999 -2007
Η σειρά ολοκληρώθηκε σε έξι σεζόν και 86 επεισόδια .
Βραβεύτηκε με 5 χρυσές σφαίρες , 83 βραβεία σε διάφορες κατηγορίες και άπειρα nominations.
Στο imdb έχει μέσο όρο 9,3/10
Η οικογένεια των Sopranos δραστηριοποιείται στο New Jersey .
Προστασία - ναρκωτικά -γυναίκες και άλλες ασχολίες που δεν χρειάζονται έναρξη στην εφορία αλλά αντιμετωπίζονται με εξαιρετική οργάνωση από την οικογένεια και leader τον  Tony Soprano.(James Gandolfini)




Τα περισσότερα  από τα story lines της σειράς βασίζονται σε πραγματικές διηγήσεις / καταθέσεις ανθρώπων οι οποίοι εμπλέκονταν σε παρόμοιες οργανώσεις -οικογένειες και κάποια στιγμή αποσύρθηκαν εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
Με λίγα λόγια , καταδότες και ρουφιάνοι της αστυνομίας που πούλησαν την οικογένεια για να σώσουν το τομάρι τους.

Το κεντρικό πρόσωπο της σειράς είναι λοιπόν ο Tony και γύρω του περιστρέφονται η πραγματική του οικογένεια (η σύζυγος και τα δυο του παιδιά)




 αλλά και η οικογένεια-οργάνωση στην οποία συμμετέχουν ξαδέρφια , ανίψια , θείοι, παλιοί φίλοι με αυστηρή ιεραρχία που ορίζεται από τον αρχηγό της οικογένειας.


Πολύ γρήγορα στην εξέλιξη της σειράς ο Tony  θα αναλάβει τα ηνία της οικογένειας μετά την υποχρεωτική απόσυρση του θείου του.

Σχεδόν ταυτόχρονα αρχίζουν και τα ψυχολογικά του προβλήματα , οι επισκέψεις σε ψυχολόγο και η αναζήτηση των αιτιών για την αίσθηση ότι έχει αρχίσει να ΄χανει τον έλεγχο.

Μέσα από τις συνεδρίες θα προσπαθήσει να λύσει τα mama issues που έχει ενώ παράλληλα με διαδοχικά flashbacks βλέπουμε την εξέλιξη του χαρακτήρα του από παιδί.

Με την therapist του θα αναπτύξει μια 
περίεργη σχέση και οι συνεδρίες είναι
πραγματικά απολαυστικές.

Το μεγάλο ατού σε αυτή τη σειρά είναι η αληθοφάνεια των όσων διαδραματίζονται χωρίς καμιά προσπάθεια ωραιοποίησης αλλά δίνοντας με σχεδόν ωμό τρόπο μια εικόνα της σύγχρονης Αμερικής.

Σχέσεις οικογενειακές και μικροπροβλήματα που δε διαφέρουν από αυτά που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας οποιοσδήποτε κοινός θνητός,  διαφθορά στην εξουσία , θρησκευτικά issues,
οι αξίες όπως τιμή, υπόληψη, περηφάνια,ηθική όλες σε κρίση, παιχνίδια εξουσίας μεγεθύνονται ή για την ακρίβεια ξεγυμνώνονται με έναν τρόπο που προβληματίζει.


Η βία φυσικά είναι σε πρώτο πλάνο . Όχι βία για την βία όμως , με σκοπό τον εύκολο εντυπωσιασμό
αλλά γιατί πολύ απλά η βία υπάρχει και παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη  γιατί είναι αυτή που καθορίζει το ποιος είναι ο ισχυρός.

Highlight 
Σε μια συνάντηση σε εστιατόριο (italian as usual) των μελών της οργάνωσης με μέλη άλλης "οικογένειας" οι διαπραγματεύσεις δεν πήγαν καλά . Το κλίμα βαρύ.
Ο Τόνυ πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό για το τραπέζι, αφήνει τα χρήματα και φεύγει με τους δικούς του για το parking του εστιατορίου .
Ο σερβιτόρος που δεν ξέρει με ποιους έχει να κάνει , τους ακολουθεί και κάνει παράπονα γιατί δεν άφησαν φιλοδώρημα ως είθισται . H συνέχεια μοναδική........

Οι δεύτεροι χαρακτήρες στην σειρά αυτή είναι απλά απολαυστικοί.

Χαρακτήρες και προσωπικότητες που αναλύονται διεξοδικά , τα πρωτοπαλίκαρα του Tony , ο θείος του πρώην αρχηγός της οικογένειας , η αυταρχική μαμά του, η ψυχολόγος του , η γυναίκα του....

Γκόμενες πάνε και έρχονται ντυμένες αλλά περισσότερο γυμνές μιας και το στέκι - βιτρίνα μαγαζί της "οικογένειας" είναι ένα strip bar .

Εκεί καταστρώνονται τα σχέδια της επόμενης ημέρας ή σε κάποιο italian restaurant ή στο Satriale's pork store .

Αυτά είναι τα στέκια τους.

To finale ήταν αμφιλεγόμενο , δεν αναφέρω τίποτα μισώ τα spoilers, απλά συζητήθηκε τόσο όσο κανένα άλλο , έγιναν ξεχωριστές εκπομπές αναλύσεις , χιλιάδες posts γράφτηκαν σε forums.


θα μπορούσα να γράψω μερικά πράγματα ακόμα προτιμώ όμως να κλείσω αυτή την μικρή παρουσίαση με το intro song και τους τίτλους αρχής της σειράς καθώς και ένα compilation από Tony's acts.

η αξιολογησή μου. 98/100
η σειρά είναι απλά MUST SEE.!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου