Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Dexter (2006 - )






Έξι σεζόν και 73 επεισόδια so far, imdb rating 9,1/10, δύο χρυσές σφαίρες , τηλεοπτικά βραβεία 28, ένας καθόλου άσχημος απολογισμός για μια τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνιστή έναν ...serial killer.

To showtime είναι συνδρομητικό κανάλι και σχεδόν ότι καλό βλέπουμε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι παραγωγές συνδρομητικών καναλιών (hbo, amc, showtime, starz)

Κατά κύριο λόγο  αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι η θεματολογία που μπορούν να έχουν δεν είναι πάντα της πεπατημένης , η λογοκρισία είναι μικρότερη από ένα κανάλι ανοιχτό εθνικής εμβέλειας τύπου cbs,abc κλπ
δεν πάνε να χτυπήσουν διαφημιστικές ζώνες επικεντρωμένοι σε συγκεκριμένη κατηγορία κοινού αφού έχουν έσοδα από τους συνδρομητές τους. Μια σειρά σαν τον Dexter δύσκολα θα ήταν παραγωγής μη συνδρομητικού καναλιού.


Ο χαρακτήρας του Dexter βασίζεται σε σειρά βιβλίων του Jeff Lindsay και αν ήθελα να τον περιγράψω με λίγες λέξεις θα έλεγα
ένας χρήσιμος serial killer.






Ο Dexter για να νιώθει καλά πρέπει να σκοτώνει το έχει ανάγκη αλλά είναι επιλεκτικός, δεν σκοτώνει όποιον και όποιον αλλά όσους κρίνει ότι είναι ένοχοι και αξίζουν να 

ξαπλώσουν στο τραπέζι του. Βιαστές ,δολοφόνοι, εγκληματικά στοιχεία είναι υποψήφια θύματά του αρκεί να έχει τις αποδείξεις ότι είναι ένοχοι .

Γιατί δεν σκοτώνει έτσι χωρίς πρόγραμμα , ακολουθεί πάντα ιεροτελεστία τόσο στην εκτέλεση , όσο και στη συλλογή στοιχείων που θα κρίνουν ότι το υποψήφιο θύμα είναι πραγματικά ένοχος.


Ο Dexter είναι ένας μοναχικός δικαστής - εκτελεστής , εργάζεται σαν αναλυτής διασποράς αίματος στην Αστυνομία,
ο πατέρας του ήταν πρώην αστυνομικός , δεν ζει πια, αλλά για τον Dexter θα ζει για πάντα και θα τον οδηγεί στο πως να καλύπτει τα ίχνη του αλλά και να τον συμβουλεύεται αφού είναι ο μόνος που γνώριζε την πραγματική του περίεργη φύση.
Οι προσπάθειες κοινωνικοποίησης του ακόμα και στα πιο απλά πράγματα έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από το να διαπράξει έναν ακόμη φόνο.


Κάθε σεζόν έχει μια αυτοτέλεια , 12 επεισόδια και ένας πολύ κακός ως στόχος και πάλι από την αρχή στην επόμενη.

Εντωμεταξύ ο χαρακτήρας του μεταβάλλεται και εξανθρωπίζεται με αργούς ρυθμούς από σεζόν σε σεζόν,  προσπαθεί να γίνει εραστής ,σύζυγος, πατέρας , φίλος να προσαρμοστεί με λίγα λόγια και να αποβάλει το τέρας που έχει μέσα του  με όχι πάντα επιτυχές αποτέλεσμα.


Ο Dexter είναι ένας άρρωστος ψυχικά άνθρωπος , το ξέρει πολύ καλά, το αντιμετωπίζει με χιούμορ , αυτοσαρκασμό και η θεραπεία που ακολουθεί για να το ξεπεράσει είναι σταθερά η ίδια. Να εντοπίσει και να εκτελέσει το επόμενο θύμα του.


Η 1η σεζόν ήταν αριστουργηματική, το ίδιο και η δεύτερη
Στην τρίτη σεζόν δεν ενθουσιάστηκα αλλά η επόμενη τέταρτη ήταν η καλύτερη κατά τη γνώμη μου με ένα season's finale που με άφησε άφωνο.
Η 5η ήταν μακράν η χειρότερη ενώ  η 6η ενώ είχε πολύ ενδιαφέρον κεντρικό στόρι , τα επιμέρους στοιχεία της ήταν σε πολύ χαμηλότερα στάνταρ από ότι μας είχε συνηθίσει.

Ο 7ος κύκλος θα αρχίσει 30 Σεπτεμβρίου του 2012 , η αλήθεια είναι ότι δεν την περιμένω με την ίδια αγωνία όσο παλιότερα αφού 
μοιάζει μετά από ένα πολύ επιτυχημένο ξεκίνημα να βρίσκεται σε τέλμα. Εύχομαι οι σεναριογράφοι να την ξαναζωντανέψουν αλλιώς είναι κρίμα να φθείρεται μια τέτοια σειρά στην μετριότητα.
Τα highlights που θυμάμαι είναι πολλά, τα seasons finale στην 1 ,2 και 4 έξοχα, πολλές ατάκες κοφτερές και μία που θυμάμαι από την φετινή σεζόν όταν κοιτάζοντας το υποψήφιο θύμα του και παραφράζοντας το γνωστό "in the name of the father, the son and the holly spirit" ξεστομίζει το επικό 
"in the name of the father, the son and the serial killer".


Ο Michael Hall (six feet under) δίνει πραγματικό ρεσιτάλ στον ρόλο του Dexter Morgan.

Στην πραγματική του ζωή το 2010 πέρασε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας 

αλλά ευτυχώς το ξεπέρασε. 
Η Jennifer Carpenter (Debra  Morgan) που στο σήριαλ είναι η αγαπημένη του αδερφή στην πραγματικότητα ήταν η σύζηγος του (χώρισαν πριν κανά δυο χρόνια).


Η Αξιολογησή μου.
αν έγραφα μετά το τέλος του 4ου κύκλου αυτό το κείμενο θα έλεγα 9,7/10 , λόγω της πτώσης στους επόμενους δύο 
καταλήγω σε ένα 8,9/10

Κλείνω με το ευρηματικό βίντεο από τους τίτλους αρχής.




 







1 σχόλιο: