Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

House md -this is the end-

Μετά από 8 χρονάκια και 176 επεισόδια η τηλεοπτική σειρά του FOX τελείωσε την Δευτέρα που μας πέρασε.


Η αλήθεια είναι ότι την άφησα στην τύχη της κάπου στην 6η σεζόν αλλά ακούγοντας ότι αυτό είναι το τελευταίο επεισόδιο, δεν μπορούσα να μην ενδώσω στον πειρασμό να δω πως θα τελειώσει.

Έκανα ένα μικρό catch up με τα τρία τελευταία επεισόδια σερί ,  άλλωστε κάθε επεισόδιο είχε αυτοτελή χαρακτήρα σε αυτή τη σειρά και από τότε που την είχα αφήσει δεν είχε συμβεί τίποτα συγκλονιστικό.

Η Candy βέβαια ήταν παρελθόν από το τέλος της 7ης, το είχα μάθει , αλλά για να λέμε την αλήθεια την σειρά αυτή δεν την έβλεπε κανείς για τις όποιες υπο-ιστορίες χτίζονταν κάθε φορά ούτε για να εμβαθύνει στις μυστήριες ασθένειες και στην αποτελεσματικότητα ή όχι της ιατρικής.

Η σειρά αυτή στηριζόταν πάνω στον χαρακτήρα του Dr House , αυτού του μπάσταρδου είρωνα (όπως τον αποκάλεσε ο κολλητός του Wilson στον fake επικήδειο).



Ο Dr.Gregory House ήταν ένας τύπος με ξεχωριστά χαρίσματα μία ασυνήθιστη προσωπικότητα. 

Ιδιοφυής ως γιατρός και ως άνθρωπος, ασυμβίβαστος και χωρίς καμία αγκύλωση ή προκατάληψη , εθισμένος σε ναρκωτικά, ατακαδόρος, σκληρός με όλους ακόμα και με τον εαυτό του, ανορθόδοξος, άθεος και με αγαπημένο του μότο το "everybody's lying".

Το τελευταίο επεισόδιο έξυπνα οι παραγωγοί το ονόμασαν "Everybody's dying" και σκηνοθετικά θύμισε κάποιο από την 5η σεζόν αν δεν κάνω λάθος με τα συνεχή flash back και τις συνομιλίες του House με ανθρώπους που έχουν περάσει από τη ζωή του και είτε τον παράτησαν ή δεν ζουν πια.

Το διακυβευμα το συνομιλιών αυτών (ουσιαστικά με το υποσεινηδητό του) ήταν αν θα αυτοκτονήσει ή όχι. Η καριέρα του είχε περάσει από χίλια κύματα , η επικείμενη προφυλάκιση του δεν μπορούσε να αποφευχθεί παρ' όλες τις αλχημείες του, οι γυναίκες της ζωής του τον είχα εγκαταλήψει και το κυριότερο ο κολητός του Wilson είχε μόνο 6 μήνες ζωής ακόμα.


Με μια πιρουέτα σεναριακή και με κόστος την καριέρα του, αφού  σκηνοθέτησε τον θάνατο του, ο House απέφυγε τη φυλακή και το τέλος μας τον δείχνει να φεύγει με τον Wilson και τις μηχανές τους για να του συμπαρασταθεί και να περάσει μαζί του το τελευταίο 6μηνο που έχει μείνει στον μελοθάνατο φίλο του.

Και μετά τι, ρε διάνοιες της FOX,?

 Ε, mr David Shore τι σκέφτηκες? 

Ότι, αφού το σήριαλ δεν θα υπάρχει στην επόμενη σεζόν τι με νοιάζει εμένα τι θα κάνει ο House όταν πεθάνει ο Wilson και σταματήσει να τον νταντεύει?

Είναι αυτή η απόφαση δικαιολογημένη και αληθοφανής?

Ο House , ήταν ένας ασυμβίβαστος χαρακτήρας δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει μια τόσο συμβατική απόφαση για το μέλλον του.

Το φινάλε ήταν fail κατά τη γνώμη μου , όπως είναι γενικά fail να συνεχίζεται μία σειρά όταν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Και αυτό συνέβη κάπου μεταξύ 5ης κ 6ης σεζόν. 

Μια τηλεοπτική σειρά όμως δεν μπορεί να ξεφεύγει από τους κανόνες της εμπορευματοποίησης και είναι κατανοητό.

Οι σεναριογράφοι όμως , εκτός από το να γράφουν όμορφα τις όποιες ιστορίες, πληρώνονται και για να κρατάνε τα προσχήματα καμιά φορά.

Στην προκειμένη περίπτωση δίστασαν ,και επέλεξαν το πιο ακίνδυνο κλείσιμο.

Ξέχασαν όμως ότι ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς δεν έπαιρνε ποτέ ακίνδυνες αποφάσεις.



2 σχόλια:

  1. Συμφωνω απολυτα με την αποψη σου, η σειρα τα τελευταια 2 χρονια ειχε κανει μεγαλη "κοιλια" και οχι μονο οι ασθενεις δν ηταν κατι συγκλινιστηκο, αλλα και ο Χαουζ ηταν "εκτος φορμας", οποτε ευτυχως αποφασισαν να σταματησουν την σειρα τωρα, πριν χαλασει εντελως με αλλον ενα κυκλο.

    Οι σκηνες με τον Χαουζ και την συνομιλια με το υποσυνειδητο του μου αρεσαν πολυ, αλλα θα προτιμουσα να μην τελειωνε ετσι η σειρα, με τους 2 κολλητους να ταξιδευουν με τις μηχανες τους με φοντο το ηλιοβασιλεμα. "Ο House , ήταν ένας ασυμβίβαστος χαρακτήρας δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει μια τόσο συμβατική απόφαση για το μέλλον του." αυτο ακριβως.

    Αν και οφειλω να παραδεχτω πως το sms του Χαουζ στον Γουιλσον κατα τη διαρκεια της "κηδειας" ηταν επικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμορφο άρθρο. Αν δεις το μήνυμα, θα ήθελα να επικοινωνήσεις μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή